İstanbul

Türk kültürünün en önemli parçalarından kabul edilen Hacivat ve Karagöz kimdir sorusunun en sık sorulduğu şahsiyetlerdir. Eğlenceli gölge oyunu ve çocukların keyifli zaman geçirdiği etkinliklerde karşımıza çıkan bu ikilinin kim olduğuna daha yakından bir göz atalım!

Geleneksel sanat anlayışının en önemli figürleri olan Hacivat ve Karagöz, Osmanlı Dönemi’nde yaşadığı kabul edilen iki ustadır. Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz’ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.

Hacivat ile Karagöz’ün asırlar sonra bile adının bilinmesini sağlayan Karagöz’ün demircilikteki mahareti ya da Hacivat’ın duvar ustalığındaki becerileri değildir. Elleri nasır tutmuş bu iki ustayı farklı kılan cami inşaatı esnasındaki atışmalarıdır. Çevredeki herkesi güldüren ikilinin sonu maalesef çok da iç açıcı değildir. Sürekli gülüşme ve eğlencelere neden olan ikili kendileri çalışmadıkları gibi başka işçilere de engel olurlar.

Cami inşaatının zamanında bitmemesine neden olan Karagöz ile Hacivat’ın sultana şikâyet edildiği söylenir. Tabii bu şikâyet sonrasında idam kararı ile başları vurulur. Bu hikâyeyi anlatan ‘Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü’ filmini izlemek ikiliyi daha yakından bilmek adına faydalı olacaktır.

Hacivat Aslında Kimdir?

Hacivat, ilk bakışta bir Türk ismi olarak düşünülmese de Hacivat karakterinin gerçek adı Hacı İvaz’dır. Bursa Ulu Cami yapımında duvar ustası olarak çalışan Hacivat’ın kişisel özelliklerine bakıldığında bilgili ve görgülü bir kimse olduğu söylenebilir. Açık ve anlaşılır belagati sayesinde herkesin anlayacağı dilden konuşur. Üstelik öğretici ve yapıcı konuşmaları ile de dikkat çeker.

Nazik, kibar ve anlayışlı oluşu yetiştirilme tarzının bir sonucu olurken söylemlerinde politik bir yan bulmak da mümkündür. Akıllı olması sayesinde daima olaylardan sıyrılabilen kurnaz bir kimsedir.

Karagöz Aslında Kimdir?

Trakya dolaylarında yer alan Samakol adındaki bir köyden olan Karagöz tıpkı Hacivat gibi Bursa Ulu Camii inşaatında çalışır. Demir ustası olan Karagöz’ün kişisel özellikleri Hacivat ile taban tabana zıttır. Kişisel özelliklerine bakıldığında okumamış ve cahil biri olan Karagöz’ün bu özelliğinin bir sonucu olarak kaba davranışlı olduğundan da söz etmek gerekir. Duygularıyla hareket eden ve çabuk tepki veren Karagöz, meraklı kişiliği ve konuşmadan önce düşünmemesi nedeniyle de dikkat çeker.

Saf olması ve dobra kişiliği nedeniyle Hacivat tarafından sürekli şakayla karışık ezilir. Üstelik kulakları ağır işittiğinden dolayı duymadıklarını uydurur.

Gölge Oyunu ve Hacivat Karagöz

Anadolu kültürünün en önemli unsurlarından bir tanesi olan gölge oyunu bu iki isimle birlikte doğar. Şakalar, düşündüren konuşmalar ve iğneleyici sözlerle gerçekleşen gölge oyununda amaç tamamen izleyiciyi eğlendirmektir. Bu noktada oldukça dikkat çekici olan gölge oyunu çocukların ilgisini cezbeder.

Gölge oyununun geçmişte Ramazan ayında çok sahnelendiği bilinmektedir. Bu bağlamda sünnet törenleri, doğum günleri ve diğer çocuk eğlenceleri için gölge oyunu tercih edilmektedir. Siz de Türk kültürünün en özel olgularından bir tanesi olan gölge oyununun sahnelenmesini mi istiyorsunuz? O halde çocuklarınızı oldukça mutlu edecek bir haberimiz olduğunu söylemek gerekir!

Gölge oyunu ekibimiz ve Hacivat Karagöz sahne ekibi ile eğlencelerinize heyecan katmayı arzu ediyoruz. Sizlerden gelen taleplere uygun bir şekilde hem çocuklarınızı eğlendiriyor hem de kültürel mirasımızın yarınlara taşınmasını sağlıyoruz. İstanbul’da Hacivat Karagöz ekibi kiralamak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek ekibimizin organizasyon için planlama yapmasını sağlayabilirsiniz.

İstanbul Hacivat Karagöz ekibimizle sizler için en özel süreçlere imza atacağımızı kesinlikle unutmamalısınız!

 

 

Bir yanıt yazın

Bilgi Al
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button